5 МИТА ЗА ЧИКЛИТА


8[1]

1. Това са “леки” книги.

Добре, някои може и да са. Окей, повечето са такива. Аз, обаче, не обичам тежки неща. Тежки са куфарите ми в повечето случаи. Не само с емоционалния багаж, с обикновения също. За много багаж често се налага да се плаща екстра. И по летищата, и в отношенията с хората в живота. От вдигане на тежко боли кръст, а от “тежки” нощи по баровете – глава. Изводът е един – дайте го малко по-леко за по-лек и приятен живот.

2. Само за жени са.

Не. Нито пък са писани само от жени. Популярната, съвременна литература, която цели да развлича, има много по-широко поле на изява днес, отколкото да речем преди 30 години. Примери за талантливи “чиклит” писатели от мъжки пол са Захари Карабашлиев (“18% сиво”) и Христос Цьолкас (“Плесницата”). Те се занимават с отношенията между мъже и жени, поколения и семейства в модерните, космополитни общества. Водени са от човешко любопитство и описват неподправени емоции.

3. Безполезни са за мъжете. (точка, главно насочена към тях)

Първо – виж т.2 преди да говориш. Второ – внимавай какво казваш пред жена си за любимите ѝ книги. Няма да се изненадам, ако вземе от шкафчето до леглото най-новия чиклит роман, който си е купила вчера и с нетърпение чака да прочете, и те тупне с него по главата. Трето – от тези романи можеш да научиш много за женската същност. Ако те интересува. И четвърто- ако жена ти има повод за празнуване скоро, а още не си ѝ купил нищо – какво чакаш? Бегом към книжарницата за перфектният подарък – най-новият чиклит роман!

4. От тях не може да се научи нищо ново.

Ако ти е такъв подхода към всичко ново, пред което се изправиш или с което се сблъскаш, загубен си. Липсва ти първото качество, присъщо на великите откриватели и много успяващи хора – любопитството. То те води напред и да те подтиква да научаваш интересни факти и да си извличаш полезни изводи.

5. Няма качествен български чиклит.

Споря и тук. Ваня Щерева няма как да не я знаеш. Лично мен тя ме е впечатлила най-много. Не претендирам да съм прочела всичко и всички, обаче. Може да има и по-добри автори.

П.п. С радост приемам всякаква критика и препоръки за хубави български развлекателни, съвременни романи в коментарите отдолу 🙂

Advertisements

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s